Maakt geld écht gelukkig?

Vandaag heb ik het boek ‘Maakt geld gelukkig’ van Ap Dijksterhuis gelezen maar niet helemaal uitgelezen. Ik probeer zoveel mogelijk met mijn gevoel te schrijven en hij schrijft zo met woorden. Ik mis het gevoel. Jammer, want ik denk dat wat hij schrijft, wel een hoop mensen laat beseffen dat we 90% met ons gevoel leven. Hij benoemt het, het onderbewustzijn onder woorden brengen in het bewustzijn.

In ieder geval, de boodschap was wel duidelijk. Het antwoord is: JA.

Er is wel degelijk bewijs gevonden dat mensen met meer inkomen én vermogen gelukkiger zijn omdat zij zich niet druk hoeven te maken als hun baan op de tocht komt te staan, als de wasmachine stuk gaat, hebben ze een niet te vergelijken leven met dat van mensen die hard voor hun geld moeten werken. In landen waar er minder inkomensongelijkheid is, met ervaren vrijheid en de afwezigheid van corruptie is meer geluk. Geluk is wel afhankelijk van de kwaliteit van het leven.

Naarmate ik het boek las, ontstond er een soort van tegenzin bij mij. In mijn leven heb ik diverse omstandigheden gekend en achter wat facetten gekomen die ik belangrijk vond en nog steeds vind. Nou zit iedereen anders in elkaar, iedereen begeeft zich op zijn/haar eigen pad, met eigen inzichten, eigen gedachten dus er is geen goed of fout, hoe je hier tegenover staat. Ik geef alleen mijn gedachten hierover.

Geluk is niet in geld uit te drukken en niet af te kopen, vind ik. Geluk is een gevoel. Geld maakt het leven makkelijker, maar het geeft ook zorgen. Ik ben gelukkig met mijzelf en mijn dierbaren. De onvoorwaardelijke liefde van huisdieren maakt mij gelukkig. Vrienden die mijn leven verrijken, geven mijn leven meer diepte. Geluk heeft in mijn optiek ook te maken met geven en de keuzes die je maakt. In je werk, in je vrije tijd, in problematische en uitdagende situaties waarmee je te maken krijgt. Wist je dat een bloemist en een kapper het gelukkigst zijn? Omdat zij elke klant blij maken met iets moois, een boeket bloemen of een nieuw kapsel. Een lach doet wonderen.

A negative mind will never give you a positive life.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s