Nu even stil

Vandaag heb ik het boekje ‘Nu even stil’ geschreven door Jan Prins uitgelezen. Een eerste hulp bij overmatig denken.

Niet echt een boekje dat je spontaan pakt als je in de bibliotheek bent. Echter, ik lees regelmatig berichten van Inspirerend Leven en daar komt de aankondiging van dit boekje meerdere malen voorbij.

Een tijdje geleden trok het mijn aandacht weer en binnen korte tijd had ik het in mijn bezit. Direct lezen, was er nog niet bij. Ik heb het eerst nog even aan een vriendin uitgeleend. Toen ik het terug vroeg (in verband met het verstrijken van het uitleentermijn) en ik het weer onder ogen kwam, sloeg de vonk over.

Nu, een paar dagen later, heb ik het uitgelezen en hebben de adviezen die mij zijn aangereikt, mij inmiddels geholpen. Emoties worden zachter en oninteressant. Ik zoek vaker een moment van stilte op en dat kan ook tijdens het drinken van een kopje koffie of het lezen van een boek.

Ik voel bewust mijn lijf en wat het met mij doet. Het geeft mij rust. En dat is een welkome afwisseling na een drukke periode. Ik las het boek op het juiste moment. En die emoties allemaal? Dat is mijn ego dat tegen mij aan zit te kletsen, die laat ik zijn gang gaan, zonder dat het mij raakt. Ooit. Want ook hier geldt: oefening baart kunst!

Er stonden enkele interessante zinnen in het boek, die ik hier graag deel:

“Gevoelens hebben met je intuïtie te maken, zonder reden voel je dingen (bewustzijn). Gedachten en emoties (ego) hebben een trigger nodig. Gedachten zijn niet de realiteit.”

“Als een emotie op komt (pijn, verdriet, boosheid, vreugde, blijdschap e.d.), wees dan stil en bekijk ze zonder oordeel.”

“Het NU is de enige realiteit, het verleden is een herinnering en de toekomst is een verwachting. Het verleden en de toekomst zijn gedachten.”

“Door bewust te worden van de loop van je ademhaling (als je de stroom van je ademhaling volgt), zal de aandacht van je hoofd naar je lijf gaan, van het ego naar het bewustzijn en wordt alles helder, vredig en open. Elke keer dat je bewust bent van de ademhaling, ben jij je bewust van je eigen natuur.”

“Pijn wordt pas lijden als je je ertegen verzet en je je hiermee identificeert. Laat de pijn gebeuren.”

“De stilte van de natuur is gelijk aan de stilte in jezelf.”

“De persoon is niet meer dan een pakketje denkbeelden en opvattingen gemengd met wat emoties. De ademhaling zelf is vormloos en daarom geen onderdeel van de persoon maar van de natuur.”

“Het leven in het universum wordt gedragen door bewustzijn. Of het zich nu uitdrukt als een boom, vlinder, briesje, planeet of deurknop, zo ook als mens.”

“We kunnen verlichting niet bereiken want we ZIJN het al.”

“Bewustwording is het je laten stilstaan bij wat je al bent. Human-being = mens-zijn.”

“De kunst van het leven is je realiseren wat je bent. Vormloos en tegelijk de daaruit voortgekomen vorm.”

“Wie of wat je ook ontmoet, je ontmoet altijd jezelf.”

“Zijn met dat wat is, wat het dan ook is.”

“Door innerlijke stilte en helderheid komt er woordeloos besef en gaat er een lichtje branden omdat je het dan onmiddellijk weet.”

“Het lichaam roept via de emoties onze aandacht naar binnen. Het lichaam is een realistische spiegel terwijl de denkmachine (ego) alles interpreteert vanuit verzet, angst en eigenbelang, en daarmee juist de realiteit vervormd.”

Allemaal mooie zinnen en natuurlijk heeft mijn ego het tijdens het opschrijven van deze zinnen hartstikke druk, zoveel gedachten. Vooral de laatste zin heeft mij ‘getriggerd’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s