Haardhout

Na jaren nu eindelijk het haardhout van zeker 5 jaar bijna opgestookt te hebben, moest ik vandaag eens zoeken naar een nieuwe voorraad.

Wat een soorten en wat een prijzen! Vroeger haalde mijn vader dan ergens een karretje bij de kolenboer die ook wel een handeltje had in het haardhout. Wij mochten dat dan even gaan opstapelen. Maar goed, dat was wel 35 jaar geleden.

Of het ovengedroogd of natuurgedroogd was?! Het was droog. Of het hout qua droogte tussen de 15-20% zat vanwege het milieu en de uitstoot voor longpatiënten?! Het was droog en akkoord bevonden.

Ik dacht eerst 2m3 ‘los gestort’, ik moet het toch opstapelen. Echter, daar komen dan weer verzendkosten bij. Die zijn misselijk makend.

Mij werd geadviseerd een pallet, dan zit er in 1m3 gestapeld hout meer dan 1m3 los gestort en zitten de verzendkosten erbij. Inclusief. Als ik 2m3 zou nemen, zou ik voor een paar tientjes meer, zo’n 3m3 los gestort hebben. Echter dan plaatsten ze de pallets wel op elkaar in plaats van naast elkaar. Dat is natuurlijk niet zo handig als ik dan alles moet herstapelen.

Ik zie mij al op een trapje staan om blokje voor blokje de boel om te stapelen….het naast elkaar plaatsen van de pallets was weer veel prijziger.

Uiteindelijk uitgekomen bij een pallet van een bepaalde afmeting, los gestort bijna 3,75m3 (zijn we voor de komende jaren weer klaar) en waarbij ik de blokjes met een afmeting van 25cm, makkelijker er uit kan halen. Wat een gedoe. De pallet zelf kunnen we dan tot aanmaakhout klein maken. Leve de recycling.

Je kunt dus ook nog kiezen voor stukjes van 25cm, 28cm en 30cm. Die laatste afmeting is goedkoper…

Maar dan dus nog de keuze van houtsoort. Ik ben uitgekomen bij Essen.

Wist ik veel dat er tannine in Eiken zit waardoor er meer afzet in de afvoer komt te zitten?! Nooit geweten en is ook nooit verteld bij verkoop. Het is dus Essen geworden door het type houtkachel, rendement en rustig vuur.

Ik ben benieuwd morgen als het bezorgd wordt. Ik mag dan de handen uit de mouwen steken om die 1000 blokjes essenhout van 25 cm, oven gedroogd om te stapelen naar onze plek in de achtertuin. Het resultaat zal ik hier morgen plaatsen!

In een kleine twee uur hadden we de klus geklaard. Van het pad naar de opbergplaats…laat de winter maar komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s