Bevrijd jezelf

Wederom een mooie tekst van Lichtflits, die had ik even nodig!

Wanneer je blijft zitten waar je zit en blijft mopperen over dat het je niet bevalt, dat dit niet klopt en dat niet. Dat anderen je niet zien of horen. En dat verandering onmogelijk is, weet dan dat jij het bent die jezelf vastzet.

Ik geloof dat dat in al mijn boeken een thema is. Zolang je blijft wachten tot een ander iets doet, laat jij je kracht ongebruikt liggen.

Op de deur van mijn toilet hangt een briefje met de tekst: Het beste wat ik ooit heb gedaan is geloven in mezelf. En voor mij is dat waar.

Er is een moment geweest dat ik me ervan bewust werd dat ik boos was op de wereld, dat ik het leven maar lastig vond en vond dat een ander iets moest doen. En al mopperend leverde ik kritiek op alles om me heen.

Als alleengaande mama had ik het zwaar. Dacht ik zwaar, voelde ik zwaar en vond ik het oneerlijk dat ik veel dingen tegen mijn zin in moest doen om maar te kunnen overleven.

Het kwam niet in me op om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven, voor mijn gedachten, en voor mijn gevoelens.

Mijn rugzak zat vol met mijn verleden, zaken die ik had meegemaakt en niet had verwerkt. Ik voelde mij er slachtoffer van. En eigenlijk was ik wel klaar met mezelf.

Ik zie me nog in mijn keuken staan, toen er de gedachte voorbij kwam dat ik bereid was om alles los te laten en te kiezen voor mezelf.

Het voelde als een splitsing. Of ik zou het blijven doen zoals ik het altijd had gedaan en het gevoel blijven houden elke dag een beetje dood te gaan of ik zou alles omgooien, loslaten en overnieuw beginnen. Wat had ik te verliezen ? Ik was niet gelukkig zo.

Wanneer ik in reacties lees dat woorden op papier geduldig zijn, dat het niet realistisch is wat ik schrijf, begrijp ik die reactie heel goed. Daar ben ik vandaan gekomen, ik ken de basis van waaruit men spreekt.

Toch ben ik zelf het levende bewijs van dat het echt anders kan. Dat het mogelijk is om een duidelijke punt te zetten en zelf de verantwoordelijkheid voor je leven op je schouders te nemen.

Natuurlijk vergezelden angst en onzekerheid mij een tijdje op mijn weg. Ging ik er financieel op achteruit. Maar daarvoor in de plaats kreeg ik tijd en ruimte om mijn leven opnieuw vorm te geven.

Ik ontdekte mijn basis gedachtendat wanneer ik goed voor mezelf zorg, mijn goed voelen centraal stel, duidelijk ben over wat ik wel wil en wat niet, iedere dag een stap maak, ik dicht bij mezelf blijf. En wanneer je dicht bij jezelf blijft is wel-zijn een natuurlijk resultaat.

Deze gedachte heeft zich voor mij bewezen. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik leef in plaats van overleef. Het wil niet als vanzelf zeggen dat er geen dieptepunten meer zijn, dat alles altijd maar vanzelf gaat, het wiebelen is er voor mij nog steeds.

Maar ik heb inmiddels geleerd, dat ik voor een groot deel bepaal wat mijn reactie is op alles wat ik ervaar in mijn leven. Dat ik me er bewust van kan worden wat er op een diepere laag in mij speelt. Dat mijn basis liefde is. En zolang ik de liefde in mijn leven centraal stel, ik in alles de liefde kan zien.

Deze verschuiving is er niet zomaar gekomen. Het zijn de teksten geweest die ik mocht ontvangen, het me iedere dag bewust bezig houden met mijn gedachten en visie op mijn leven, door dagelijks te schrijven en te lezen heb ik de knopen in mezelf ontward. En dat geeft mij het vertrouwen en het geloof in mezelf.

Wanneer je blijft zitten waar je zit en blijft mopperen over dat het je niet bevalt, dat dit niet klopt en dat niet. Dat anderen je niet zien of horen. En dat verandering onmogelijk is, weet dan dat jij het bent die jezelf vastzet.

Klik hier voor het originele bericht.

Reacties

Een reactie op “Bevrijd jezelf”
  1. Zo herkenbaar, fijn om te ontdekken dat niets voor niets, dat het je altijd iets brengt…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s