Steeds hetzelfde dromen

En ja hoor, weer flink gedroomd vannacht. Ik stapte in een trein waar alle ramen van bedekt waren. De trein ging enorm hard, maakte gekke bochten alsof het op hol geslagen was. Op een tussenstation ben ik eruit gegaan en uiteindelijk daar gebleven. De trein ging naar een stad die op zichzelf aangewezen was. Er waren te weinig kinderen, te weinig volwassen vrouwen en daarvoor waren deze treinreizigers nodig, om de tekorten aan te vullen. Een vreemde droom.

Soms droom ik weken achter elkaar over dezelfde mensen, vrienden met wie ik (dagelijks) contact heb. Die dromen kan ik allemaal nog haarfijn vertellen alsof ze echt gebeurd zijn. Echt heel weird. Soms droom ik een droom vaker. Het gekke van die dromen is dat het zo echt lijkt dat ik die persoon door een andere bril ga bekijken. Alsof mijn omgeving mij onbewust signalen geeft waar ik over droom. Gek toch?!

Een etentje bij een gezin dat ik ken, samen met anderen en mijn eigen gezin. De vader had gekookt, zalm met champignonsaus. Ze woonden in een vierkante witte villa met twee verdiepingen. Het huis stond aan een redelijk drukke, brede weg met tegenover het huis een soort park. De keuken en eetkamer op de eerste verdieping. Echt een leefkeuken. Koken was hun hobby. Via een brede witte trap in de kern van het huis kwam ik op de tweede verdieping, de slaapkamers en de wc waar ik heen moest. Het huis had een gemoedelijke sfeer waarin geleefd werd. Het was een huis waar ingespeeld werd op een medische situatie. Was er hulp nodig dan kon dat direct geleverd worden. De droom eindigde toen een van de zoons opgehaald moest worden van school.

Een droom waarbij ik met een zeilboot voer over de Loosdrechtse plassen naar het IJsselmeer. Een bijzondere route tussen het riet door, langs huisjes met terrassen op palen. De zeilboot was groot en breed. Alsof het een catamaran was. Heel veel loze ruimte en ik kon er ruim in staan.

Ook droom ik vaak over het aanschaffen van een landhuis. Steeds dezelfde droom met dus hetzelfde huis. Het huis ligt wat van de weg af, veel gras eromheen met een grote boom in het midden. Binnen zijn sommige kamers nog niet klaar. Op de eerste verdieping is er een soort van trappartij met een enorm balkon. Alles omgeven door onkruid en klimop. Boven is er ook een kamer omgeven door geesten. De man des huizes was daar overleden en daar heb ik altijd het gevoel niet alleen te zijn. Een smalle kamer met een bed langs de lange zijde met daar tegenover een bureau. Veel kussens en spreien, en boekenkasten vol boeken. Achterin, op een heuvel ligt een zwembad waar de vrouw des huizes in verdronken is.

Mijn ouders hebben een huis in de Dordogne gehad. Inmiddels na de dood van mijn moeder in 2012 is dat verkocht. In mijn droom blijf ik er naartoe gaan. Soms alleen en leg ik dezelfde route steeds af, langs een monument in Brussel, door rietvelden, langs dat cafeetje met terras in een Frans dorpje. Soms ben ik daar met een grote groep, soms met mijn eigen gezin. Het huis ligt aan een groot diep glooiend terrein waar flink is huisgehouden (in werkelijkheid heel anders, juist mooi groen, glooiend, in een bos met maar één toegangsweg. In ieder geval, bomen liggen om, veel aarde zichtbaar. Het ligt ook nu aan de achterkant aan een doorgaande weg. In mijn droom kan ik daar niet meer normaal lopen, in de bossen lopen bruine beren in elk formaat. Ik zie rijen met bomen en uitkijktorens. Ik vlucht het huis dan in, door de grote schuifpui achtervolgd door de grootste bruine beer die zich verder laat zien aan de andere kant van de glazen pui.

Ook ben ik in mijn dromen veel op scholen te zien. Dan help ik bij een zomerfeest, een sportieve dag, een knutselfeest, een tropisch feest, je kunt het zo gek niet bedenken of ik help mee. Allemaal leuke dromen, behalve dan die van de beren en het geestenhuis.

Ik ben nog steeds zoekende naar de betekenis van dit soort dromen. Elke ochtend stap ik uit bed met een big smile op mijn gezicht.

To be continued….

Reacties

Een reactie op “Steeds hetzelfde dromen”
  1. shivatje schreef:

    Wat me opvalt is je staat klaar voor anderen maar voor jezelf heb je of maak je geen tijd.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s