Ik denk, dat zij denkt, dat ik denk…..

Vandaag kwam ik deze tekst tegen, geschreven door Lichtflits uit het boek ‘Momenten van Inzicht’. Ik vind het altijd bijzonder deze teksten te lezen als ik het boek gewoon in de kast heb staan. Het gaat over het invullen van gedachten van anderen. ‘Zou diegene het wel waarderen?’ en/of ‘wat zou diegene van mij denken?’

Soms denk ik zo, wel jammer, want het haalt zo de spontaniteit van berichten weg. Ik probeer er niet al te vaak bij stil te staan, maar het gebeurt wel.

Ik denk dat hij denkt dat ik denk….
Ze zullen wel denken dat ik…..
En vervolgens handel je op basis van de gedachte waarvan jij denkt dat de ander die heeft.

Het zijn allemaal verzonnen verhalen en je gaat dan voorbij aan het feit dat jij de vrijheid hebt om je eigen wereld vorm te geven zoals het goed voelt voor jou. We zijn niet hier om een ander het naar de zin te maken. We zijn hier om het onszelf naar de zin te maken en als dat lukt heeft een ander het ook naar de zin.

Het heeft te maken met het oordelen over de ander en het oordelen over jezelf. Het is een gevangenis waarin je jezelf totaal vast kan zetten. Een slecht gevoel van binnen is altijd het resultaat van het tegen je eigen stroom ingaan. Je bent hier niet gekomen om de dromen van een ander waar te maken, je bent hier om je eigen dromen waar te maken.

Een voorwaarde voor het realiseren van je eigen dromen is dat je je focust op je eigen gevoelens en gedachten. Het doet er niet toe wat een ander van je denkt. Het doet ertoe wat jouw gedachten zijn, niet over de ander maar over jezelf. Dan ben je niet egoïstisch, dan ben je oprecht en eerlijk.

Je hebt namelijk van niemand toestemming nodig om te doen en te zijn zoals je daadwerkelijk bent. Maar als je je steeds bezig houdt met wat anderen van je vinden en je gedrag daarop aanpast, zul je nooit ontdekken wie je daadwerkelijk bent en wat je nou het allerliefst zou willen.

Lichtflits

Uit het boek: Lichtflits, momenten van inzicht

Reacties

6 reacties op “Ik denk, dat zij denkt, dat ik denk…..”
 1. shivatje schreef:

  De belangrijkste zin van het leven is dit uit heel je tekst.
  Je hebt namelijk van niemand toestemming nodig om te doen en te zijn zoals je daadwerkelijk bent.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Anouk1968 schreef:

   Klopt maar dat is niet altijd makkelijk. Maar dat vind ik, vanuit mijn opvoeding moest ik mij altijd aanpassen aan de ouderen.

   Liked by 1 persoon

 2. shivatje schreef:

  Omdat ouderen denken het beter te weten en zo eigenlijk iemand gaan domineren.
  Want zo mag je het noemen. Je wordt gedomineerd om jezelf niet te kunnen zijn.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Anouk1968 schreef:

   Daarom kom ik pas om het hoekje kijken. Mn vader is nu een half jaar geleden overleden. Echt, nu ga ik bloeien zonder de opgelegde druk van het gezin. Het hoofdstuk van ‘onderdrukte’ is gesloten! 😉

   Liked by 1 persoon

 3. shivatje schreef:

  Je bent nooit te oud om uit de kast te stappen, en jouw leven in handen te nemen. Spijtig dat je misschien veel hebt gemist maar zie het ook als een les. Een les dat laat voelen dat is niet het juiste van het leven.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Anouk1968 schreef:

   Ik heb er van geleerd. Een enorm proces. Dank voor je reacties!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s