Geweldloze communicatie

Als ik een nieuwe stuk wil schrijven hier op mijn blog, begin ik normaliter met ‘schrijven’ echter na vandaag, na vanmorgen, na mijn uurtje met mijn haptotherapeut kan ik het begin niet vinden. Het ging om het handelen vanuit je ziel/gevoel of vanuit de saboteur Je Ego!

Na dat uurtje ben ik spontaan bij een vriendin langs gegaan. Zij begrijpt mij in deze dilemma’s. Ik dacht namelijk dat ik al veel handelde vanuit mijn gevoel. Door de woorden die ik gebruikte, bleek dat mijn ego van alles aan het saboteren is. Dus mijn opdracht de komende tijd is hier eens goed naar kijken en te onderzoeken wanneer mijn ego het van mijn gevoel overneemt. Luister ik echt goed naar wat mijn gevoel mij aangeeft?

Toen ik gewezen werd op de woorden die uit mijn mond kwamen, viel ik stil. Alles wat ik zei, was het ego dat sprak. Ik denk dat als ik meer vanuit mijn gevoel wil praten, zullen mijn gesprekken wat stil vallen en hoop ik dat mijn gesprekken wel een spontaan karakter zullen hebben in plaats van af en toe een zin met afgepaste woorden.

Toen mijn vriendin dit hoorde, drukte ze mij het boek ‘Geweldloze communicatie’ in de handen. Ook haar dochter die ons vergezelde adviseerde mij dit boek te lezen.

Achter op de kaft staat het volgende:

De manier waarop we communiceren, is – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn.

Marshall Rosenberg laat aan de hand van sprekenede voorbeelden zien dat het ook anders kan: helder, direct en vooral gericht op aandacht en respect voor de behoeften van beide partijen. Zo worden latente conflicten voorkomen, blijken onderhandelingen soepeler te verlopen en kunnen gesprekken snel en met het gewenste resultaat worden afgesloten. Kortom, de communicatie verloopt ontwapenend en doeltreffend; maar vooral ook in menselijke zin voor beide partijen bevredigend.

Ik ben benieuwd, ik ga het nu lezen. Ik zal een korte boekbespreking hier plaatsen samen met enkele aandachtspunten en leerpunten, als ik het uit heb.

Reacties

2 reacties op “Geweldloze communicatie”
 1. ProjIKt schreef:

  Ik kijk alvast uit naar je boekbespreking 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Ik ook, vandaag nog geen tijd gehad maar morgen ga ik erin starten 😉

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s