Miertje

Vanmorgen keek ik een aflevering van Floortje naar het einde van de wereld. Een Zweedse man en een Argentijnse vrouw leven samen met hun twee kinderen in Urugay in een containerwoning op een stuk eigen land van 42 hectare.

Terwijl de camera loopt en je een kijkje neemt in het leven van dit gezin, hoor ik een bijzonder mooi puur liedje en mijn gedachten gaan terug naar mijn tijd in maart 2009, acht dagen in Argentinië, 11 weken zwanger.

Buenos Aires, waar Floortje ook even is en de pracht van het achterland. We zijn toen ook een paar dagen in Patagonië geweest. Daar ontdekte ik dat ik zo nietig ben in het geweld van de natuur. Een wereld waarin je de stilte in jezelf kunt vinden. Ondenkbaar in West-Europa.

Perrito Moreno Glacier, Patagonië, Argentinië
Lopen over de gletsjer Perrito Moreno Glacier, Patagonië, Argentinië

Als ik natuurfilms van Patagonië zie, vraag ik mij altijd af of de kijker kan aanvoelen hoe immens die ijsschotsen zijn, hoe ruig die natuur is. Sindsdien bekijk ik mijzelf anders, ik ben gewoon met mijn 1,83m lang een klein miertje in het grote geheel.

Een prachtig zicht op de woesternij hier, Perrito Moreno Glacier, Patagonië, Argentinië
Nabij het graf van Eva Perron, Buenos Aires, Argentinië

Een klein miertje dat op het moment zich terugtrekt. Even de focus op mijzelf, mijn octopusarmen reiken niet naar de ander maar naar mijzelf. Even pas op de plaats. Doen wat gedaan moet worden maar meer vanuit eigen behoeften dan behoeften van de ander.

Ik voel en hoor zoveel van anderen. Spanningen, onrust, dingen die niet lekker lopen, vraagtekens die gezet worden naast natuurlijk ook de leuke dingen van het leven. Doordat ik vaak boven situaties uit kan kijken, weet ik hoe dingen in elkaar steken. Mijn intuïtie helpt mij hiermee. Maar dat zijn de lessen die anderen te leren hebben om verdere stappen in hun leven te zetten. Wie ben ik om hun die les te ontnemen? Ik merk dat ik alleen advies geef als mij hierom gevraagd wordt. Dat geeft weer wat meer rust dat ik nodig heb voor mijn eigen stappen voorwaarts.

Samen met dit mooie liedje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s