Dienstbaarheid

Dienstbaarheid is één van de hogere doelen die elk mens op Aarde in zich draagt. Heel de maatschappij functioneert doordat mensen dienstbaar zijn naar elkaar.

Het hoort bij het bewustwordingsproces (voor de ene meer dan voor de andere) om dienstbaar te leren zijn op een gezonde manier.

Je steeds helemaal leeg-geven om je toch maar geliefd te voelen door de andere(n), om waardering te krijgen, om je niet schuldig te voelen, is een soort spel dat vaak wordt gespeeld tussen iemand die steeds maar wil geven, (die vooral mag leren zichzelf te waarderen, te respecteren en lief te hebben), en iemand die het normaal vindt steeds te ontvangen. Beiden kunnen mekaar lang vasthouden in een karmische klem, tot een van beide zich bewust wordt van dit patroon, en het ook loslaat.

Een ander ongezond patroon is iemand willen helpen die wel hulp vraagt, maar eigenlijk niet wil geholpen worden, en blijft vasthouden aan oude visies en overtuigingen. Wanneer je dan toch wil helpen, zal je snel merken dat je massa’s energie verliest, tot je inziet dat je niét verantwoordelijk bent voor iemand anders’ welzijn.

Gezonde dienstbaarheid kan alleen maar bij gezonde grenzen, en die worden altijd gevormd door een gezonde portie zelfliefde, zelfwaardering, zelfrespect en zelfaanvaarding, en dit zijn alle 4 belangrijke pijlers van je aarding – het besef ‘Ik mag er zijn’…

Fran Tielemans

Voor het originele bericht, klik hier.

Reacties

7 reacties op “Dienstbaarheid”
 1. shivatje schreef:

  Daar wordt ook misbruik van gemaakt.
  Het is altijd verstandig om aan te voelen of je iets kan betekenen of het moet loslaten.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Wel moeilijk, ik ben sinds afgelopen zomer hierin veranderd van het ongezonde naar het gezonde. En nog struikel ik maar sta ik daarna weer op. Rode draad in mijn leven ‘mag ik zijn wie ik ben’, ik heb mijn moeder vooral veel geholpen en mijn ouders waren van mening dat je vooral veel moest geven om gewaardeerd te worden. Afstappen van dat principe heeft mij jaren gekost maar eindelijk voel ik de verandering….had ik het maar eerder ontdekt. Blijkbaar was het toen nog niet mijn tijd. 😉

   Liked by 1 persoon

   1. shivatje schreef:

    Dat is juist verkeerd geven om gewaardeerd te worden. Dan wordt je gebruikt voor alles. Daar is op een moment geen dankbaarheid bij meer maar plicht.
    Goed dat je de kracht gevonden hebt om er verandering in te brengen voor jezelf.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

   2. Anouk1968 schreef:

    Dat heeft vast met de generatie van toen te maken gehad. Ze wisten niet beter. Gelukkig kan ik ook die karmische lijn een halt toeroepen….

    Liked by 1 persoon

   3. shivatje schreef:

    Dat is het juiste, ze wisten niet beter. En dachten als ik geef zien ze me staan. Maar ook toen werd er van zulke mensen geprofiteerd.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

   4. Anouk1968 schreef:

    Ik zie het ook nog bij m’n broer en zussen hoor, ik val er als enige wat buiten. Wat ik van mijn hapto heb begrepen heb is dat ik ben ‘opgeroepen’ om mijn ouders weer tot elkaar te brengen, om weer glans aan hun leven te geven. Na een vreselijke geboorte heb ik mijn moeder nog gered van de dood. Ze kreeg een slagaderlijke bloeding. Ik sloot de bloeding af en na geboorte trok de baarmoeder zich terug en werd de wond gesloten. Mijn moeder kende mij uit een vorig leven. Ik heb haar/hun dus veel ‘gegeven’. Nu ze allebei zijn overleden, is het tijd om mijn eigen weg te gaan.

    Liked by 1 persoon

 2. shivatje schreef:

  Dan is het nu tijd om jouw weg te bewandelen. En wie je erop laat komen hangt volledig van jezelf af.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s