Grijpcultuur

Afgelopen zondag keek ik een aflevering terug van Floortje naar het einde van de wereld. Het ging over een man die al jaren afgezonderd woonde in de bossen als een soort van boswachter. Hij voelde zich er thuis. Hij schreef een nieuw boek en las veel. Hij had met zijn mobiel telefonisch contact met zijn onderbuurman, een uur lopen en een uur met een sneeuwscooter van hem vandaan:

http://www.npostart.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/04-04-2019/BV_101390564

Deze week werd ik meer geconfronteerd met de grijpcultuur. Het volledig tegenovergestelde. Pakken wat je pakken kunt, zonder enige vorm van geweten. Gewoon doen omdat je denkt dat dat wel door de beugel kan.

Het rekeninghouden met de ander is soms zo ver te vinden in deze zorgstaat. Ik merk aan mijzelf dat het mij begint op te vallen. Hoe moeilijk is het om eerlijk tegen elkaar te zijn, in waarheid tot elkaar te leven?

Gister was ik met een vriendin heerlijk in de sauna en kwamen we tot mooie gesprekken, waaronder ook tot dit onderwerp.

Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om een basis van goed vertrouwen te misbruiken voor eigen gewin? Mijn geweten zou toch erg gaan knagen. Daar zou ik niet mee kunnen leven.

Hoe ouder ik word, hoe makkelijker ik het vind om mij kwetsbaar op te stellen en mij te distantiëren van deze mensen.

Ik hecht veel waarde aan de waarheid. En waarom zou ik dingen verdraaien om er zelf beter van te worden? Ik zou dan met opzet de ander benadelen en het vertrouwen op het spel zetten.

Misschien dat dat een eye opener is zodra we ouder worden en steeds minder vrienden om ons heen hebben maar de vrienden die we hebben, door en door goed zijn, een zelfde karakter hebben, waar we ons thuisvoelen omdat zij dezelfde levenswaarden nastreven.

Nu zei iemand mij ook laatst dat iedereen zijn/haar eigen waarheid heeft. Tsja, wat is de waarheid?!

Waarheid is echtheid, geldigheid en juistheid. Het adjectief ‘waar’ wordt in de eerste plaats toegeschreven aan overtuigingen, uitspraken en theorieën. In dit verband kan men het contrasteren met iemand die met opzet onwaarheid spreekt, en dus liegt. (Wikipedia)

Ik vind het een ongezonde situatie in de wereld van nu, al vertelt de astroloog Kaypacha dat het helemaal bij de stand van de planeten hoort.

Hopelijk komt het einde van deze grijpcultuur inzicht en gaat het ‘ikke ikke en de rest kan stikke’ over naar ‘oog voor elkaar’. Elkaar zien, in vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s