Bevestiging, waar vind je die?

Geschreven door Hans Stolp.

Bevestiging, de erkenning dat je goed bent zoals je bent, waar vind je die?

Waar vind je de mensen die zullen zeggen dat je waardevol bent en dat je een uniek mens bent?

Waar vind je de bevestiging die overtuigend genoeg is om de stemmen van afwijzing tot zwijgen te brengen?

Zoveel mensen geloven niet in zichzelf en wijzen zichzelf af. Ze zien meer hun negatieve dan hun positieve kanten. Ze zien wel hun onmacht, maar niet hun kracht. En daardoor hoeft iemand alleen maar naar hen te wijzen en zij zien daarin al een gebaar van afwijzing.

Wie eenmaal zo is geprogrammeerd dat hij alleen het negatieve, het onvolmaakte en het onvolgroeide ziet, die hoort en ziet overal afwijzing, ook als dat niet bedoeld is. Voor zo iemand is het feitelijk nooit genoeg wat hij of zij aan bevestiging van anderen ontvangt.

Altijd weer zijn de innerlijke veroordelende stemmen sterker dan de bevestiging die van buiten komt. Ze lijken wel een bodemloze put en zijn dat in dit opzicht in zekere zin ook: hoeveel bevestiging je ook geeft, het is nooit voldoende.

Wij mensen zullen moeten leren de bevestiging in onszelf te zoeken. Wij zullen eerst zélf ervan overtuigd moeten raken dat we goed zijn zoals we zijn. We zullen eerst gehoor moeten leren geven aan die innerlijke stem, die uit de kracht van de goddelijk geest in ons komt.

Maar zo vaak is de stem van ons ego, ofwel de stem van onze onmacht en van het dat gevoel van afwijzing, sterker dan de stem van de goddelijke geest in ons. En dus zullen we met onszelf aan het werk moeten gaan.

Wie lijdt onder dat gevoel van afwijzing en onder dat tekort aan bevestiging, moet eens ophouden dat bij anderen te zoeken. Maar op zoek gaan naar die innerlijke stem, die ons meer dan wie ook kan overtuigen van onze innerlijke schoonheid, van onze kracht en van onze begaafdheden.

Zoek niet langer bij anderen, wat je in wezen alleen maar in jezelf kunt vinden. Zoek daarom de stilte, waarin je leert luisteren naar die innerlijke stem. En durf je toe te vertrouwen aan de complimenten die deze stem je geeft.

Hans Stolp

Reacties

4 reacties op “Bevestiging, waar vind je die?”
 1. aquariuspolitiek schreef:

  Grappig Anouk dat je Hans Stolp aanhaalt. Deze woorden doen mij herinneren aan mijn eigen groeiproces omdat ik ben opgevoed zonder enige opvoeding van zelfbewustzijn en zelfrespect. Mijn ouders herkenden mijn hoge sensitiviteit en HSP-karakter niet. Ze zaten met hun handen in het haar met mij (en nota bene het oudste kind en dus geen voorbeeldkind). Klaarblijkelijk was mijn opdracht om in dit leven zelf te ontdekken hoie ik mezelf moest opvoeden en mezelf bewust te worden van mijn eigen wezen en mijn plaats in de wereld.
  Van een uiterst schuw, onzeker en verlegen jongetje heb ik in mijn zelfbewustzijnsproces dus zelf ontwikkeld, zodat ik daarin nu vaak doorsla en als ‘betweter’ overkom. Anderzijds heb ik Hans Stolp ook leren kennen door zijn lezingen die ik anderhalf jaar lang heb gevolgd. Hij was even onzeker als ik (dat zag ik aan zijn lichaamstaal). En ik hoorde van een helderziende vriendin van mij dat hij en ik elkaar herkenden van vele voorgaande levens hier op aarde. Ik weet dus nu dat ieder mens zelfbewustzijn kan ontwikkelen tot in alle finesses. Wat mij gelukt is, is voor iedereen mogelijk te bereiken.
  Denk dus voor het delen van deze tekst! 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Mooie herinnering! Terwijl ik de tekst las en overnam, bedacht ik mij dat als je mij 5 jaar geleden had gezegd dat ik in deze wereld van inzichten zou zitten, zoekende naar, een zachte punt zettende in mijn familie, dat ik mijn denkwereld zou delen met anderen, had ik nee geknikt. Maar het is wel zo. Ik ben enorm gegroeid, als jongste binnen een gezin dat mij soms uiterst vreemd is. Mijn hapto zei mij dat mijn moeder en ik vriendinnen waren en we ‘afgesproken’ hadden elkaar op te roepen in nood. Haar leven met mijn vader zat in een kritieke fase, ik heb hun leven vernieuwd, ze bleven bijelkaar tot de dood. Sinds ze dat vertelde, vielen alle kwartjes.

   Liked by 1 persoon

   1. aquariuspolitiek schreef:

    Schitterende ervaring! Ik kan je ook doorgeven dat wijlen mijn vader inmiddels zijn excuses heeft aangeboden vanuit de geesteswereld en dat hij erg trots is op hoe ik mij heb ontwikkeld vanwege mijn aanstaande boek. Wonderlijk genoeg kreeg ik ook te horen dat hij als principiële atheïst tijdens zijn leven en ook dood=dood, in een voorgaand leven wel al een ingewijde was en dat betekent dus dat een nieuw leven niet alleen is afgesloten maar dat je ook geen enkele belangstelling voor het spirituele kunt hebben en op een heel ander spoor kunt volgen. Dat vond ik een merkwaardige gewaarwording. Maar dat hij tijdens zijn leven zich zo negatief opstelde tegenover mijn spiritualiteit vond ik tegen deze achtergrond bizar. Dus bestaat het leven uit uitersten in verrassingen. Trouwens, Hans Stolp heeft mij tijdens die lezingen genegeerd… dat kan dus ook gebeuren. Ik voelde dat hij bang was voor mijn vragen. Raadsels…

    Liked by 1 persoon

 2. ProjIKt schreef:

  Ik kan beamen dat het klopt. Mijn leven lang zoek ik bevestiging, als iemand dit gaf merkte ik een vorm van wantrouwen. Pas nadat ik de bevestiging bij mezelf vond werd ik niet alleen minder wantrouwig maar heb ik minder nood aan de bevestiging van een ander. Een compliment doet goed en neem ik graag aan maar het is een leuk extraatje geworden ipv een noodzakelijke behoefte.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s