Geslaagd? Nee!

Gister waren we bij onze buren omdat hun jongste dochter geslaagd was voor de middelbare school! Geweldig!

Helaas heb ik die vreugde die zij gister voelde niet zo mogen ervaren. Het triggerde mijn gevoel van toen, toen ik gebeld werd en te horen kreeg dat ik gezakt was. Na zeven jaren ploeteren op de HAVO was er voor mij geen slagroom op de taart. Met een 5,49 op de lijst was het noodlot bezegeld. Toen kon je nog zakken op slechts 0,01 punt!

Op mijn fiets moest ik naar school om in een administratiekantoor mijn vier deelcertificaten te halen. De onmacht, het verdriet, het gevoel van falen. Ik voelde het toen en gister vloog er een stukje herinnering bij me langs. Het raakte mij.

Daarna ben ik alsnog de tweede klas van de MEAO ingestroomd en toen ging het mij voor de wind, ik leerde eindelijk iets wat ik leuk vond. De voldoendes wonnen het van de onvoldoendes.

Gister in gesprek met anderen vernam ik dat ik niet alleen was hierin. Mijn overbuurman was ook twee keer blijven zitten én gezakt.

Deze man is in mijn ogen een succesvol man, met zijn hart op de goede plek, veel kennis in pacht, een beetje onzeker, fijne humor en een enorme wilskracht. Ook zijn leven kent tegenslagen die hij heeft overwonnen, net als ik.

Hoe zou hij zijn als hij toen wél was geslaagd, geen tegenslagen in het leven had gekend? Zou ik anders zijn als ik zonder problemen door de middelbare schooltijd gegaan zijn? Ik denk dat we daarop allemaal wel dat antwoord weten!

Juist de tegenslagen in ons leven hebben ons gemaakt hoe we zijn, mooi om een negatief aspect in mijn leven te voelen, te her-beleven en het om te vormen naar iets positiefs.

Want ik ben eigenlijk heel blij met mijzelf, met wie ik ben. Ik ben dankbaar voor de lessen die mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Toen, op het moment zelf, stond ik daar heel erg anders tegenover. Nu ik erop terug kijk, verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht.

Laatst vroeg de overbuurman mij of ik een miljoen euro wilde en zo blijven óf weer 12 jaar jong zijn. Ik antwoordde dat ik zo wil blijven als dat ik nu ben. Met het geld ga ik van het leven genieten, daar waar hard voor gewerkt is. Hij wilde graag weer 12 jaar zijn.

Nu snap ik zijn antwoord al denk ik dat hij blijer zou zijn als hij gewoon zichzelf zou blijven, zoals hij is, een mooi mens!

Dus gelukkig ben ik niet geslaagd en heb ik na mijn teleurstelling mij herpakt en ben ik het leven aangegaan zoals het voor mij bedoeld was. Een uitdagend leven! 🍀

Reacties

13 reacties op “Geslaagd? Nee!”
 1. aquariuspolitiek schreef:

  Mag ik een relativerende opmerking maken? Van de in mjjn jeugd bestaande 5-jarige HBS (nu VWO) heb ik 9 jaar gedaan met 3x eindexamen. Vanwege de zenuwen. En omdat ik niet geschikt was voor dat klassieke onderwijs. Ik dus ook meerdere klassen over moeten doen vanwege zitten blijven. Bij mij is het pas later goed gekomen omdat ik me op school niet kon concentreren. Een ellendige jeugd dus die ook nooit zo had mogen bestaan. Ook mijn arbeidsverleden heeft niets opgeleverd omdat ik nooit een fine baan heb gevonden. Ik wist dus dat ik mijn levens- en dus pensioenfase tot een succes moest maken en dat gaat dus ook (eindelijk) lukken. Ik heb heel veel levens op aarde meegemaakt, maar toch ben ik niet van deze aarde. En zo leer je de relativiteit van deze aarde kennen en dat maakt me tot een gelukkig mens. Hoe ver ben jij, Anouk?

  Liked by 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Ik zou niet weten waar ik zit. Ik zit nu in het hier en nu. 😉
   Ik hing er als kind altijd maar bij. Twee totaal andere werelden in één gezin. Ik voelde mij enig kind in een gezin met 7 kinderen. In mijn werk kon ik mij uiten, dat was/is mijn passie. Nu leert het werk mij lessen. Waar ben ik in het verhaal? Wat is mijn grens? Doe ik het voor mij of voor de ander? Nu mijn ouders beiden zijn overleden, voel ik mij eindelijk vrij. Met ongekende mogelijkheden.
   Ik weet niet hoeveel levens ik al geleefd heb. Zo spiritueel ben ik (nog) niet. 😉

   Liked by 1 persoon

   1. aquariuspolitiek schreef:

    ‘Niet hoeveel’ precies is ook niet relevant, maar ik heb voorgaande levens echt ervaren. En dus ken ik de lessen van de toen gemaakte fouten! 🙂

    Liked by 1 persoon

   2. Anouk1968 schreef:

    Ik ken alleen dit leven

    Liked by 1 persoon

   3. aquariuspolitiek schreef:

    Een mooie opmerking: “Doe ik het voor mij of voor de ander? Nu mijn ouders beiden zijn overleden, voel ik mij eindelijk vrij. Met ongekende mogelijkheden.
    Mijn antwoord op het eerste is – in mijn beleving – altijd: zowel voor jezelf als voor de ander.
    En ook ik heb mij enorm bevrijd gevoeld toen mijn ouders (lang na elkaar) overleden en dat ik toen wist dat ze op dat moment al heel anders op hun leven terugkeken en op mij, want we hadden geen contact en zij weigerden mijn sensitiviteit te erkennen. Ik moest maar een nuchter jongetje worden, zonder al die tranen en overmaat aan emoties. Ook ik heb me dus erg bevrijd gevoeld, met ongekende mogelijkheden! Zo zie je maar hoe onze levens, behalve alle verschillen, toch veel overeenkomsten kennen!

    Liked by 1 persoon

   4. aquariuspolitiek schreef:

    Niemand kan over zichzelf zeggen hoe veel of hoe weinig spiritueel je bent! Het moet namelijk in balans zijn met je aarding en dus met je geaard-zijn. Mijn vader bleek pas na zijn dood veel spirituele wijsheid in huis te hebben, terwijl hij in het leven iemand was waarvoor gold: dood = dood. Hij moest die ervaring in zijn leven ook doormaken!!!

    Liked by 1 persoon

 2. shivatje schreef:

  Het leven is een uitdaging en men hoeft niet altijd ergens in te slagen. Want dan was het zeker jouw tijd nog niet, om ergens in te slagen. Tot je moment er is en dan zie je waar je nu al beland bent in het leven.
  Toch mooi he.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Prachtig en ik ben echt blij dat ik kan zien en voelen dat het heeft bijgedragen aan iets moois, positiefs.

   Liked by 1 persoon

   1. shivatje schreef:

    En jouw leven wat je nu mag beleven.

    Aum Shanthi

    Liked by 2 people

  2. Anouk1968 schreef:

   Mijn overbuurman was dus een mooie spiegel voor me.

   Liked by 1 persoon

   1. shivatje schreef:

    Zeker

    Aum Shanthi

    Liked by 2 people

 3. aquariuspolitiek schreef:

  Anouk, jij kent alleen dit leven en dat is geen probleem. Maar in jouw DNA zitten ook alle voorgaande leven en je toekomstige besloten. Alles ligt al vast en daarom is het een kwestie van tijd wanneer je ook blikken in het voorgaande of in de toekomst krijgt toegeworpen. Hangt van je taak in het nu af. Vanwege mijn Atlantische levens weet ik nu hoe ik moet optreden tegenover kunstmatige intelligentie én kernenergie. Dat was namelijk de ondergang van Atlantis. Maar verder laten we dit rusten, want dit speelt nu voor jou en anderen hier niet. Namaste! 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s