Contact

Puur in Contact deelde vandaag een mooie tekst die mij raakt en mij leert dat mijn openheid voor de ander bedreigend kan overkomen. Moet ik daardoor veranderen? Nee, ik hoop dat de ander zich uiteindelijk vertrouwd genoeg voelt om zich ook te openen. Als geliefden, familie, vrienden, vriendinnen of collega’s.

Soms zeg ik zoiets tegen iemand en die denkt dan direct dat ik een relatie met diegene aan wil gaan. Een man-vrouw-relatie. Volgens mij is er nog een groot taboe op man-vrouw-vriendschappen. Zolang vriendschap de intentie is, is er wat mij betreft, niets aan de hand.

Ik heb altijd met veel plezier samen gewerkt met mannen. Ik vind ze duidelijk, recht door zee, ze bekijken dingen zonder fratsen (jaloezie, dubbele agenda, achterdeurtjes), zijn er voor je als je ze nodig hebt en zijn eerlijk. Ik kan gewoon op mijn voeten lopen in plaats van op mijn tenen.

Contact

Pas als iemand volledig in contact is met zijn of haar eigen gevoel, is hij/zij in staat het gevoel van de ander te ontvangen. Écht te ontvangen.

Het geldt dus niet altijd dat als je je diepste gevoel laat zien, het de ander ook uitnodigt delen van zichzelf te laten zien. De ander kan het als bedreigend ervaren en zich van je afwenden.

Daar sta je dan met al je gevoel. Naakt en koud. Het is dus geen absolute waarheid; als jij je opent, dat de ander dat ook doet.
De ervaring heeft geleerd dat om jezelf te laten zien, je risico moet durven nemen.
Men moet zich veilig genoeg in zichzelf en met zichzelf voelen. En dat gebeurt niet als daarover geen afstemming is. Als men niet dezelfde intenties heeft.

Heb je allebei de intentie de verbinding aan te gaan, dan weegt het risico willen nemen, zwaarder dan je zeker voelen. Zit de ander bv. alleen (nog) maar met het hoofd in het contact – of praktisch – dan weegt het zich zeker voelen zwaarder dan het risico.

Verbinding vraagt om kwetsbare communicatie. En kwetsbare communicatie vraagt om het kunnen verdragen van onzekerheid, het door de angst heen willen gaan.

En dat opent het contact met je eigen voelen, weg van zekerheid en de veiligheid buiten jezelf vinden. De cirkel is rond. De deur naar verbinding kan van het slot.
Open..

Reacties

Een reactie op “Contact”
  1. shivatje schreef:

    Contact maken of krijgen is ook een beetje aftasten. Vaak spreekt het gevoel er een belangrijke rol in mee.
    Men hoeft zich niet te veranderen als iemand contact zoekt maar je kan ook de andere niet veranderen. Het is een wissel werking vaak. En soms zelfs een spiegel.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s