Dagkaart 19 juli 2019

OMARM WAT JE VOELT WANT HET WIJST JE DE WEG

In de wereld van gevoelens bestaat geen goed of fout. Of je nu blijdschap of verdriet voelt, je hoeft het niet te onderdrukken, veranderen of vast te houden. Want wanneer je voelen gewoon het voelen laat, vertelt het je altijd welke richting je op moet.

Er zijn schrikbarend veel mensen die leven met angst voor hun gevoel. Gevoelens voelen soms onprettig en worden niet altijd begrepen door de omgeving, dus hebben ze ze leren wantrouwen. Ze hebben geleerd elk flintertje gevoel, zeker die van de pijnlijke soort, onmiddellijk weg te redeneren. Dit systeem is heel populair in de wereld waarin we leven. Huilen lost niks op. Wees volwassen. Beheers je. Houd je aan de sociale code. Speel het spel.

Zo ontstaan er hordes ‘denkmensen’ die alles waarmee ze in aanraking komen niet door het lichaam laten gaan, maar zo snel mogelijk naar het hoofd dirigeren. Zelfs hun eigen gevoel gaat door de mentale machine en komt er als een ideeworst weer uit. Het is gedefinieerd in een theorie en daarmee ontmaskerd en opgelost. Denk positief, prik er maar doorheen, het is allemaal maar een illusie.

Alles onmiddellijk mentaliseren, is niet slim of bevrijdend, ook niet als het in een spiritueel sausje wordt gedrenkt. Het is gewoon weer een nieuwe strategie om onwelgevallige gevoelens onder controle te krijgen, ditmaal met ratio als het wondermiddel dat alles onderdrukt en grijs maakt. Waarna het ondergronds verder woekert.

Voelen is een natuurlijke beweging die voortdurend van richting verandert. Het voelen willen weghalen, is als een stromende rivier willen veranderen in stilstaand water.

Emotie daarentegen is gevoel met een ‘verhaal’. Er hebben zich gedachten, triggers en overtuigingen om een gevoel gevormd en de boel komt muurvast te zitten. Dit zijn de emotionele reacties die je inderdaad zou kunnen onderzoeken, omdat ze je zelfkennis verschaffen. Het zegt je: hé, hier is meer aan de hand. Wat zou dat zijn?

Het zijn onze gedachten die ons om de tuin leiden, niet onze gevoelens.

Je gevoel is de barometer van je ziel, de richtingaanwijzer in je leven.

Zielsgelukkig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s