Uitspraak

Op het moment lees ik het tijdschrift Happinez en lees een stuk over Tim Fransen. Hij haalt Marcus Aurelius en Nietzsche aan.

Wel bijzonder, laatst werd onze schoorsteen geveegd. Grote vent met van die roetzwarte handen. Ik kan dan nooit mijn mond dichthouden en weglopen. Ik heb altijd een gesprek met ze en dus nu met hem. Een grote vent met een klein hartje.

Ik had net die JBL box binnen gekregen en we gingen muziek luisteren. Hij mocht zijn mooiste liedje zeggen en dan gingen we er samen naar luisteren. Zijn mooiste liedje was die van de Gladiator, Marcus Aurelius. Nooit verwacht dat hij dit geweldige muziek zou vinden. Ik had ZZ Top bij hem verwacht.

In ieder geval, Tim Fransen haalt in zijn stuk Nietzsche meerdere keren aan en stelt zichzelf de vraag ‘wat delen wij als mensen met elkaar?’

Hij zegt: “We kunnen elkaar juist aan onze kwetsbaarheid herkennen. We willen allemaal gezien en erkend worden. En we kennen ook allemaal schaamte. Ik vind het weleens spijtig dat juist in datgene wat we van onszelf afschermen, we elkaar ook zouden kunnen vinden.”

Ik vind dat zo’n mooie uitspraak. Daar ga ik eens voor zitten.

Door een nare ervaring, nu zo’n 22 jaar geleden, ben ik altijd heel voorzichtig in mijn correspondentie. Vooral geen ruis. Op zich niets mis mee. Alleen daarmee scherm ik mijzelf af. Wat zou het fijn zijn als ik zonder ‘afscherming’ mijzelf kon laten zien met mijn imperfecties, netjes in woord en geschrift. In mijn ‘taal’ de ander kunnen vinden? Zouden we dan niet veel meer compassie tot de ander kunnen hebben?

Ook daar las ik een stuk over in deze Happinez. Een artikel over de Zuid-Koreaan Haemin Sunin. Zijn nieuwste boek is getiteld ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’. Hij schrijft als we de mensen om ons heen met meer compassie omarmen, we ons beter verbonden zullen voelen met de ander zodat we rustiger, gelukkiger en gezonder worden.

Vandaag ontving ik een bericht dat ik ook niet-afgeschermd, oftewel vrij in woorden, begrepen word. Wat is dat heerlijk! Een soort bevrijding en heling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s