Herbezinning

Gister had ik het met een vriend over momenten van afwezigheid, momenten van herbezinning. Terugkijken, vooruitkijken, nadenken over, afkicken van. Herbezinning.

Zoals ik in mijn eerste bericht schreef, deed het mij denken aan mijn voornemens voor het jaar 2020. Ik heb ze erbij gepakt, ik zal eens kijken of er wat van deze voornemens terecht is gekomen.

Ik wilde graag dichter bij mijzelf komen, kunnen vertrouwen op mijn innerlijk kompas van het leven. Eens kijken. Ik ben zeker dichter bij mijzelf gekomen. Ik ben erachter gekomen dat ik hooggevoelig ben en dat ik mag vertrouwen op mijn intuïtie. Als vriendinnen mij om advies vragen, schrijf ik ze dat wat ik voel. Vaak komt dat overeen met hoe zij zich voelen.

Ik wilde graag meer leven in het hier-en-nu. Dat is en blijft een moeilijke voor mij. Vaak gaan mijn gedachten uit naar het verleden en de toekomst. Ik heb wel laatst een podcast gevolgd in mijn auto. Een podcast van Oprah Winfrey met Eckhart Tolle over ‘A new earth’. Ik merkte dat ik rustiger werd als ik in het nu leefde. Dit is zeker een voornemen voor het jaar 2022.

Ik wilde graag mijn twee kanjers alle aandacht en liefde geven die zij nodig hadden in hun groei. Bij mijn man is de ziekte van Crohn ontdekt. De tijd van september 2019 tot en met zijn opname in het ziekenhuis (kerst 2019) was energierovend. Mijn man verdroeg nauwelijks warm eten en mijn zoon en ik liepen op eieren. Samen hebben we een pittig jaar in 2020 gekend. Crohn, te hoge werkdruk, Corona en onder andere thuis-isolatie na besmetting. Inmiddels zit mijn zoon in groep 8 van het basisonderwijs. Hij is zo gegroeid, lichamelijk en mentaal. Hij is bijna even lang (1,81m) en hij heeft zoveel humor. Hij gaat over een half jaar naar de middelbare school, hij kan echt een slappe lach bij mij teweeg brengen, hij heeft hele leuke uitspraken, hij is een echte puber geworden. Hij heeft een warme persoonlijkheid. Wat een kanjers! Mijn liefde en aandacht zijn zeker goed ingezet en ontvangen.

Ik wilde het geruis graag minimaliseren, in eerlijkheid naar mijzelf en anderen leven, oprechte vriendschappen omarmen. Het jaar 2020/2021 is juist een jaar geworden waarin vriendschappen een andere dimensie kregen. Vriendschap op afstand, anderhalve meter, ontmoetingen van live naar teams. Het geruis werd vanzelf uitgeschakeld. Mijn vriendschappen zijn intenser geworden, persoonlijker. Vrienden van vroeger kwamen weer op mijn pad. Hoe mooi. Dat mag zeker blijven!

Ik zou graag duidelijker mijn grenzen willen aangeven, eigen verantwoordelijkheid willen nemen, de vrede en dankbaarheid in mijzelf vinden. Grenzen aangeven, dat is een urgent thema bij mij, toen en nu. Wat ik wel heb geleerd toen en eigenlijk nog steeds is dat ik niet de waardering bij een ander hoef te zoeken maar dat ik mijzelf waardeer om wie ik ben en wat ik doe. In 2020 ben ik gestopt met mijn vrijwilligerswerk als bibliothecaris bij de schoolbibliotheek omdat ik er negatieve energie van kreeg, ik vond dat er weinig tot geen respect was voor dat wat ik deed. Vrijwilligerswerk hoort juist iets te zijn waar je energie van krijgt. Ik ben daar op tijd mee gestopt. Dit punt komt dus zeker weer op mijn lijstje van voornemens want ook nu word ik weer uitgedaagd om die grenzen goed aan te geven. Ik ben voor de scoutinggroep in Sneek verantwoordelijk voor de ledenadministratie. Sinds mei 2021 ben ik ook bestuurssecretaris en willen we als bestuur de scoutinggroep professioneler inrichten. Met de penningmeester, voorzitter en groepsbegeleider ben ik hard aan de slag om ervoor te zorgen dat iedereen dat doet wat hij/zij graag wil doen, met het hart op de juiste plek om de kinderen een geweldige opkomst te geven.

Ik zou graag mijn studie Praktijkdiploma Boekhouden willen afmaken om mij meer te richten op dat wat ik echt belangrijk vind in het leven, een oord van rust en vrede te zijn voor diegenen die mijn licht en warmte nodig hebben. In 2019/2020 heb ik mijn studie Praktijkdiploma Boekhouden met een positief resultaat afgerond. In april 2020 ben ik met de studie Intuïtieve Ontwikkeling gestart. Ik zit momenteel in de laatste fase en in 2022 wil ik deze studie afronden. Wat ik daarna wil doen, heb ik nog niet duidelijk/helder. Mijn hooggevoeligheid geeft mij de nodige uitdaging. Vooral het bij mijzelf blijven in plaats van het gevoel en de problemen van de ander over te willen nemen. Ik voel wel dat mijn licht schijnt en het er is voor diegenen die het nodig hebben. Altijd.

Ik zou graag het gevecht met de menopauze willen aangaan, ik zou graag willen afvallen door goed te luisteren wat mijn lichaam mij wil vertellen en vertelt. Een oneindig verhaal al zal ik eind januari blij zijn als het dan eindelijk zo ver is, door de menopauze heen. Wat ik daarna voor mijn kiezen zal krijgen, zie ik dan wel weer. Voor nu zal ik eerst de extra 15 kg moeten lozen want echt happy maken mij die extra menopauze-kilo’s mij niet.

Ik zou graag nog zoveel moois willen schrijven, gevoel omzetten in woorden, beelden en muziek. Loslaten in beeld en geluid. Momenteel ben ik met mijn eigen boek bezig. Een boek met foto’s die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, gecombineerd met een eigen klein gedicht. Ik merk dat het mij veel energie kost wat ik door Corona nu even niet heb. Volgend jaar wil ik dit boek klaar hebben. Mijn foto’s zijn in te zien via de link onderin dit blog, op Flickr. Mijn fotokunst is echt wel naar een professioneler level gegaan. En wat is het heerlijk om al dat moois door de lens te mogen zien en vast te leggen. Zojuist ontving ik een bericht van een uitgeverij die een foto van mij in hun boek wil plaatsen. Met vermelding van mijn naam mogen ze dat. Een vriend van vroeger heeft mijn liefde voor klassieker muziek weer doen opleven, ik kan helemaal tot rust komen door heerlijk naar klassieke muziek te luisteren. Ik kan dan alles loslaten wat niet bij mij hoort en energie opdoen. Wat een bevrijding.

Pas als je reflecteert naar wat je eerder geschreven hebt, zie je pas welke stappen je gezet hebt. Al zijn de stappen nog zo klein, je stapt naar voren. Het leven is eigenlijk toch een groot avontuur met bergen en dalen. Met lessen en ervaringen. Ik denk dat ik nooit uitgeleerd ben, soms stoot ik mijzelf een paar keer tegen dezelfde steen of ben ik dezelfde ui nog eens aan het schillen. Hopelijk is de steen een keer een kiezelsteen en de ui te klein om te snijden.

“Een wenk uit het verleden, een spiegel ter herinnering. Ver weg, nostalgie of, gelukkig nog daar. Geluk bestaat!”

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Heel mooie voornemens. Blij dat je bij enkele ervan je weg hebt gevonden. Dat het allemaal niet 100% lukt is heel normaal, en hoéft ook echt niet. Je hebt je eigen persoonlijkheid en daar mag je trots op zijn!

  Geliked door 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Dankjewel, voornemens zijn dingen die je mag ontwikkelen bij jezelf, voor jezelf. Soms ligt de focus bij het een en komt de rest een andere keer.

   Like

 2. Deedeetje schreef:

  Wat een mooie en intense zelfreflectie. Komt recht uit je hart💕

  Geliked door 1 persoon

   1. Edith Keller schreef:

    Prachtig! Het feit dat je de tijd en rust hebt genomen om dit zo mooi te verwoorden zegt mij veel. Je verwoordt alles zo open waardoor het kwetsbaar en krachtig is. Voor het nieuwe jaar wil je de lat weer wat hoger leggen. Dat lukt jou ook als je hem in balans blijft neerleggen dus niet alleen geven Anouk, omarm ook alle warmte van de mensen en natuur om je heen. Dan blijft jouw batterij opgeladen en kun jij blijven stralen! Je bent een prachtvrouw!

    Geliked door 1 persoon

   2. Anouk1968 schreef:

    Wat een prachtige lieve woorden Edith, dank je wel daarvoor. De lat zal anders komen te liggen, meer gebruikmakend van de kennis die ik nu heb. Dat gaat niet altijd van een leien dakje, het geeft mij wel het inzicht dat ik nodig heb. Geven en nemen in balans, dat is inderdaad een noodzakelijke. Dank nogmaals voor je prachtwoorden die je hier met mij deelt! Liefs 😘

    Like

 3. henk50 schreef:

  Wat een prachtige foto’s maak je! Bovendien: ik houd van Fryslan, en werk er ook nog enkele dagen per maand…

  Geliked door 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Dank je, ook lekker een paar dagen per maand in het ‘buitenland’ van Nederland 😃😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s