Proefrit

Gister heb ik een proefrit gemaakt met de Renault Zoë. Omdat mijn partner zich niet goed voelde, bood mijn vriendin zich aan om met mij mee te gaan. Heel lief van haar. Zelf rijdt ze al negen maanden een Renault Zoë en is zeer tevreden.

In ieder geval, hoe pak je zoiets aan als je zelf ietwat duizelig bent?

Eerst moest ik natuurlijk mijn eigen auto uitmesten, stofzuigen, door de wasstraat halen, zodat mijn auto een goede indruk zou maken bij de Renault garage. Met mijn enigszins lege energievat heb ik mijn Citroën C3 pure tech 110 Shine met bijna alle opties erop (heb ik drie jaar geleden tweedehands gekocht) weer glanzend gekregen. Er zitten zelfs all weather banden onder en in de bijna drie jaar heb ik 23.000 km ermee gereden. Een mooie en complete auto.

Nu had ik op de algemene Renault-site de inruilwaarde opgevraagd:

In de berekening gaan ze uit van de en 81pk-versie terwijl ik de zwaardere versie heb, de 110-versie. En ja, toen ik deze auto kocht, was er een groot verschil in rijcomfort tussen de 81pk-versie en de 110pk-versie. In de 81pk-versie heb je meer het idee in een koekblik te zitten en dan heb ik het nog niet eens over het lawaai op de snelweg.

Dus in mijn ogen is de inruilwaarde nog zelfs aan de lage kant. Het is deze auto alleen zijn de witte onderdelen, zwart. De kleurcombinatie is wel gelijk.

Dus mijn vriendin en ik op pad, zij reed in mijn auto en parkeerde de auto naast de proefrit-auto. Een jonge knul kwam ons tegemoet en liet ons in de proefrit-auto. Hij gaf geen uitleg wat mij eigenlijk al bevreemdde.

Gelukkig had ik eerder met een automaat gereden. Wij op pad, ik achter het stuur, van Heerenveen de snelweg op naar Joure (dat beviel mij niet echt met mijn duizeligheid). Ik heb daarna voornamelijk de binnenwegen gereden en mijn vriendin de snelweg. De auto heeft veel pit en is heerlijk geruisloos. Natuurlijk had ik de meest luxe versie onder mijn kont dus al drukkend op wat knopjes werd mijn kont verwarmd. Zelfs het stuur werd verwarmd.

Echt, deze auto was mij veel te luxe. Zie je mijn vieze heidewachtel al kwispelend op de leren achterbank zitten? Nou niet in deze versie met maar 688 km op de teller waardoor je geen €3000 subsidie krijgt, maar €2000. Al een verlies van €1000 op een praktisch nieuwe auto.

Ik denk dat de jonge knul dacht dat hij mij wel even kon inpakken met zo’n luxe versie terwijl mijn vriendin een ‘kalere’ versie heeft en zowat hetzelfde rijdt. Bij terugkomst stelde hij natuurlijk de standaardvragen die ik netjes beantwoordde. En toen kregen we het natuurlijk over de inruilwaarde van mijn auto. Hij vond het een leuk model en goed onderhouden.

Ik gaf hem aan dat Renault uitging in de waardebepaling van een 81pk-versie in plaats van de 110pk-versie. Hij keek mij aan met twee glazige ogen. Ik zag hem denken “waar heeft ze het over?”.

Ik gaf aan dat ik op basis van de gestelde inruilwaarde wel oren had gekregen naar de Renault Zoë en dat ik ervan uitging dat zijn waardebepaling niet ver daarvan af lag. Je had hem moeten zien, zijn oren klapperden. Ik met mijn HSP-voelsprieten ontving de nodige informatie.

Ik zei hem dat zijn houding mij genoeg vertelde. Hij had een veel lager bedrag in zijn hoofd als inruilwaarde voor mijn auto wat hij beaamde. Hij werd nerveus. Hij had nog nooit eerder van deze site gehoord waarbij Renault een indicatie gaf van de inruilwaarde. Het gaat hier om http://www.renault.nl. Hoezo ben je als Renault-verkoper niet op de hoogte van deze site? Hoe dom kun je dan zijn?

Of ik het e-mailtje even wilde doorsturen. Hij zou het wel even doen met mijn telefoon. Dat bevreemde mij ook, hoezo ga jij aan mijn telefoon zitten?! Ik mag dan wel grijs haar hebben, ik ben pienter genoeg te weten dat we hier te maken hebben met een slechtgeïnformeerde verkoper die zich in het nauw gedreven voelt.

En zo verlieten mijn vriendin en ik de Renault garage in Heerenveen. De verkoper zal mij donderdag een offerte sturen van drie tweedehands Zoë’s. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd in de inruilwaarde want als die wat mij betreft te laag ligt, dan hoef ik niet eens in discussie te gaan met deze garage. Er staan genoeg tweedehands Renault Zoë’s te koop. Dan ga ik wel naar een andere garage of ik blijf mijn Citroën rijden. Deze jonge knul mag nog veel leren van het verkopersvak om te beginnen met het poetsen van zijn hippe schoenen.

We hebben een leuk middagje gehad, een hoop gelachen en lekker bijgepraat. En wat fijn dat mijn vriendin mij kon brengen, zo hield ik wat energie over in mijn energievat zodat ik in de avond nog een uurtje kon luisteren in de bestuursvergadering van mijn vrijwilligerswerk.

En mijn zoon? Hij heeft heerlijk gespeeld met zijn beste vriend, de zoon van mijn vriendin. Een win-win dag, nu de verkoper nog!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Goed onderhandeld 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Let’s hope so

   Like

 2. Al bij al een leuke uitstap, en je hebt toch weer wat opgestoken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Ja nu wachten op z’n offerte….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s