Moment van zelfreflectie

Het is alweer zondag en dus tijd voor zelfreflectie aan de hand van het energetisch weekjournaal van Deborah van Aelst. Ze neemt ook altijd een maandvlog op, te zien op YouTube.

Balans. Dat is waar het de aankomende periode om gaat draaien. Balans in je leven op alle niveaus. Want je bent de afgelopen tijd zo enorm aan het veranderen geweest. Letterlijk en figuurlijk. Maar nu is het tijd om de balans op te maken en ook om te kijken waar je de balans in jouw leven nog meer kunt brengen. Spanning en ontspanning, daar gaat het om. Want een leven zonder een beetje spanning zou voor jou een beetje saai worden.

Doordat het verleden wat meer door je heden wandelt, zorgt dat voor verwarring. Gevoelens die diep verborgen zaten, vinden hun weg naar boven en je gaat twijfelen. Is dit de juiste weg? Is dit wat ik wil? Word ik hier gelukkig van? Twijfel zorgt voor openingen voor andere mogelijkheden. Maar het zorgt er ook voor dat je steviger achter je beslissingen gaat staan. Keuzes die je lange tijd geleden hebt gemaakt waarvan je niet wist hoe en waarom, zorgen nu dat het duidelijk wordt.

Voor een lange periode van jouw leven heb je namelijk niet gekozen voor de dingen die jij fijn vond, maar de ander. Heb jij jouw behoeftes en verlangens aan de kant gezet. Voor een lange tijd heb je routes gekozen die jou lieten wachten op dat waar je zo’n behoefte aan en naar had. Het was wat je kende, vanuit de basis. Eerst de ander dan jij. Maar stukje bij beetje is daar verandering in gaan komen en ben je gaan beseffen dat er dingen zijn die jij fijn vindt en die jij graag zou willen. Dat er dingen zijn waar jij niet mee kan leven en dat je daar ook een keus in mag maken om daar niet voor te kiezen.

Het is deze week die jou beter laat begrijpen hoe het werkt IN jou waardoor je steviger je keus kunt gaan maken op langer termijn. Maar wat het vooral van je vraagt, is dat je het heel dicht bij jezelf zoekt. Want jij bent er meester in om direct in de behoefte van de ander te duiken, maar vergeet jij nog wel eens jezelf af te vragen of dit is waar jij behoefte aan hebt.

Zoals gezegd draait het om balans. Wanneer er veel gedoe is (geweest), is het voor jou als fijngevoelig mens zo belangrijk om daarna de stilte en de rust te zoeken. Het wordt steeds duidelijker dat de heftigheid en de herrie van de wereld je kan overspoelen, waardoor stilte het meest heilzame is wat jij jezelf op dat moment kan geven.

Er is dan ook een enorme behoefte om alleen te zijn. Om even echt alleen maar even met jezelf te zijn. Gewoon alleen met jouw gedachten. Jouw gevoelens. Jouw verhalen die zo graag gehoord willen worden. Jouw hart die zich wil uiten en emoties die vrij gelaten willen worden. Het is deze week die jou daar zo van bewust maakt hoe van belang dat is voor jouw systeem. Balans. Altijd weer die balans vinden en behouden.

Ook is het een week die je laat zien dat plannen maken fijn is, maar dat het leven toch altijd weer een andere richting kiest voor jou dan dat je had bedacht. Het is telkens je zeilen weer straktrekken en meegaan in dat wat het leven voor jou in petto heeft. Het is telkens weer opnieuw in het onbekende stappen en het maar ondergaan. Het mooie van dit alles is, is dat je dit nooit alleen hoeft te doen. Want jij neemt jezelf altijd mee op welke reis dan ook.

Het is het vertrouwen in je hart en in het leven zelf dat zich daarin mag uitvergroten en dat jij in de tussentijd je weg mag vinden in alles wat zich aandient. Maar het is vooral, telkens weer terugkeren naar jouw eigen realiteit. Jouw waarheid. Jouw hart. Daar waar alles heel helder, duidelijk is en voelt. Waar het hoofd geen verwarring kan zaaien.

Het leven is telkens weer verdwalen lief mens, om uiteindelijk weer te beseffen dat je nooit echt ver van huis bent geweest.

Prachtig, dank je Deborah voor het uitdrukking geven van mijn gevoel. Die balans is zo belangrijk voor mij. Woorden raken, ik voel de emotie opkomen.

Wat raakt wat aan? Ik heb inderdaad routes gekozen die mij hebben laten wachten, waar ik veel geduld heb moeten opbrengen omdat de ander dat wilde. Daardoor heb ik mijn eigen behoeften en verlangens lager op de prioriteitenlijst gezet. De ander was belangrijker.

En ja, soms wil ik het wel uitschreeuwen zo van ‘en ik dan?’ Oké daar komt de emotie. Het ongeziene kind. Waarom positioneer ik mij als het ware ‘lager’ dan de ander terwijl we elkaars gelijken zijn? Is het dan beter om die mensen vaarwel te zeggen of is dat de uitdaging waar ik van mag leren om mijzelf op gelijke hoogte te brengen zodat mijn behoeften en verlangens even belangrijk zijn als die van de ander?

Mijn ouders hebben mij vroeger altijd gezegd dat als ik maar genoeg zaai, zal ik op een gegeven moment oogsten. In mijn leven betekent dat meer geven dan ontvangen. Totaal niet in balans. Daar mag ik zelf verandering in aanbrengen want dit werkt niet meer voor mij.

Sinds een paar maanden laat ik dat waar ik geen invloed op heb wat meer los. Dat zijn mensen, situaties en dingen. Niet het makkelijkste werkwoord, loslaten, al komt het mijn balans wel ten goede. Al die herrie ook, gek word ik er soms van. Al die meningen, oordelen van anderen. Ik stel mijzelf de vraag ‘wat vind IK er eigenlijk van?’ de laatste tijd steeds vaker. En soms kom ik tot de ontdekking dat ik er niks van vind en dan gooi ik die mening, dat oordeel veel makkelijker over mijn schouder.

Vandaag heb ik die herrie weer mogen ervaren in mijn vrijwilligerswerk en daarom zit ik nu even lekker naar muziek te luisteren en schrijf ik deze woorden op. Even terug naar mijn eigen wereld, mijn ‘stilte’, de balans herstellend.

En ja ‘wat vind ik ervan?’ Ik hoop dat vandaag iemand haar fout heeft toegegeven aan anderen zodat ik niet weer de schuld krijg van iets waar ik geen schuld aan heb. Ik hoop dat die ander haar verantwoordelijkheid neemt.

Ik wens iedereen een goede week tegemoet!

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Als je op deze manier je balans kunt resetten: vooral doen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Nou daar is wel meer voor nodig. De balans is nu foetsie door een barslechte nacht!

   Geliked door 1 persoon

   1. Weg met die nachten!

    Geliked door 1 persoon

   2. Anouk1968 schreef:

    Goed plan!

    Like

 2. Anouk1968 schreef:

  Ja jij hebt ook de nodige achterstand, succes!

  Like

 3. Nina schreef:

  Klinkt weer allemaal heel herkenbaar, bedankt om te delen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Anouk1968 schreef:

   Hopelijk kun je iets met haar ‘adviezen’.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s